Pinsamheter

”Rösttrick utestängde Sverigedemokraterna”, mullrar dagens Berlingske Tidende. ”En var på toaletten, en var i utlandet och en bröt partilinjen – och vips, så var problemet löst”. Besvikelsen över att Riksdagens talman valdes utan att Sverigedemokraterna blev tungan på vågen är inte att ta miste på.

Kanske vet Berlingske mer än vad svenskarna själva vet. Någon närmare analys av varför de rödgröna medvetet skulle ha valt denna lite märkliga lösning för att hålla Sverigedemokraterna utanför makten i omröstningen om talmannen presenterar Berlingske dock inte. Ett betydligt enklare alternativ hade ju annars varit att man helt enkelt avstått från att lansera en rödgrön kandidat. Nu blev ju det så kallade ”tricket” snarast en pinsamhet för de rödgröna själva.

Idag har dock Sverigedemokraterna stått för hela pinsamheten alldeles på egen hand. De valde att lämna Storkyrkan när biskopen började tala om människovärde. Åkesson tyckte sig uppfatta att budskapet gällde honom och hans parti.

Kanske börjar vi ana lösningarna på den parlamentariska problematiken i den svenska riksdagen? Följ Berlingskes tips och gå på toaletten i rätt ögonblick, eller res dig och gå när du hör något du inte gillar… (Eller ännu hellre, be bänkgrannen gå på toa!)

Samtidigt med den svenska Riksdagens högtidliga öppnande idag, inledde Folketinget sitt nya arbetsår. I sitt öppningstal kunde den danske statsministern, Lars Løkke Rasmussen, meddela att regeringen under kommande år satsar mer på skolan – och att man vill strama åt reglerna för invandring ytterligare.  Det danska högtidliga öppnandet förefaller ha gått lugnare till än det svenska. Det var, så vitt jag vet,  i alla fall ingen som anmälde avvikande åsikt genom att resa sig upp och gå.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *