Utslitna mor- och farföräldrar

I Danmark pågår just nu en debatt om stressade och utslitna mor- och farföräldrar som förväntas ställa upp i ur och skur och ta hand om barnen. Hämta på dagis, köra till olika aktiviteter – och passa små sjuklingar. I Danmark finns nämligen ingen snäll försäkringskassa som betalar ut tillfällig föräldrapenning. I bästa fall kan man som anställd vara hemma med sjukt barn en dag – ”barnets 1. sygedag”. Under den dagen förväntas man fixa barnpassning till de följande dagarna, om barnet är sjukt mer än en dag. Och det är här den äldre generationen kommer in i bilden (eller möjligtvis en børnepige, en barnflicka).

Alltför ofta är även far- och morföräldrar upptagna av arbete och andra aktiviteter, och ibland tvingas de ta på sig mer än vad de egentligen orkar med. I Berlingske Tidende diskuteras därför just nu om småbarnsföräldrar ställer orimliga krav på sina egna föräldrar. Att ett system med tillfällig föräldrapenning skulle kunna underlätta för både den yngre och den äldre generationen är dock inget som diskuteras i den pågående debatten. Tveklöst är det lite lättare att vara småbarnsförälder på den svenska sidan av Öresund, åtminstone när barnen är sjuka. Och vem passar för övrigt barnen i de fall inte har några släktingar i närheten?

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Aktuellt, Gränsgångarfrågor, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *