Det svenska antagningssystemet missgynnar danskar

Ett stort antal danska studenter studerar här i Lund. Och en mängd svenskar har valt att studera i Danmark. Överenskommelser inom EU och Norden underlättar utbytet. Men med det nya antagningssystemet (i kölvattnet av de så kallade meritpoäng som införts för gymnasieelever) har det blivit svårare för utländska studenter att komma in på svenska utbildningar. Sydsvenskan har bland annat berättat om danska Emma Vig som räknat med att läsa japanska i Lund i höst, men nu får se sig om efter andra lösningar. Kanske måste hon flytta till Danmark igen.

Även svenska studenter kan på sikt hamna i ett sämre läge på grund av de nya system för meritvärdering och antagning som regeringen infört. Nu mer eller mindre tvingas svenska elever läsa ämnen som ger dem meritpoäng i stället för ämnen som de kanske hellre vill läsa, eller har bättre förutsättningar för. Att språkstudier i sig ger meritpoäng är i och för sig en god tanke, men som systemet nu är utformat ger det långt bättre utdelning att prestera ett svagt Godkänt i B-språket (steg 3) än att få ett Mycket väl godkänt i ett nytt språk.

En vacker dag kommer man att inse att systemet är dumt. Ingen vågar välja C-språk i gymnasiets första årskurs längre (i alla fall inte på bekostnad av B-språket). Själv har jag redan träffat på ett antal ungdomar som öppet deklarerat att de hade föredragit att satsa på ett nytt språk i gymnasiet, men känt sig tvungna att läsa steg 3 i sitt B-språk, så att de får meritpoäng.

Vad händer med dessa studenter när de söker utbildningar utomlands? T.ex. i Danmark? Räknas deras meritpoäng då? Nej, dessvärre inte. Den som vill studera utomlands har ingen nytta av meritpoäng.  I Sverige smäller det som sagt för närvarande långt högre med ett svagt G i spanska steg 3 än med ett MVG i kinesiska, steg 2. Utomlands värderas fortfarande ett MVG högre än ett G.

Just nu missgynnar systemet danskar som vill studera i Lund. På längre sikt riskerar systemet med meritpoäng att missgynna alla de svenska studenterna som drabbats av det, både här och utomlands. Om några år är meritpoängssystemet sannolikt borta (det är så pass tokigt utformat att det sannolikt inte blir långlivat), men då är det för sent för ungdomarna att välja om och satsa på det de verkligen vill läsa.

Därtill kommer att systemet med meritpoäng är närmast obegripligt. För att räkna ut hur många poäng man har, kan man behöva ta hjälp av t.ex. www.meritpoang.se

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Gränsgångarfrågor, Politik, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *