Dödsstöten för klassisk musik i dansk radio?

Igår, den 11 juni, beslöts att de två danska radiokanalerna P1 och P2 ska slås samman från och med slutet av 2011.

”En sorglig dag för Danmarks radio, och en dödsdag för P2 och den klassiska musiken”, konstaterar Katrine Winkel Holm, en av Danmarks Radios styrelsemedlemmar.

Det är nämligen just den klassiska musiken som får stryka på foten efter sammanslagningen. Vill man lyssna till klassisk musik efter ”fusioneringen” får man sätta på radion sent på dygnet, eller rentav på natten. Den klassiska musiken i Danmarks Radio förvandlas helt enkelt till ”Eine kleine Nachtmusik”, som en av styrelsemedlemmarna en aning syrligt uttrycker det.

Har man tillgång till DAB-radio kan dock lyssna till P2 dygnet runt även efter sammanslagningen. Men DAB-radio har bara 33 procent av lyssnarna, konstaterar Katrine Winkel Holm.

Sammanslagningen av P1 och P2 påverkar naturligtvis även de svenskar i sydväst som kan ta in dansk radio. På den svenska sidan har vi dock fortfarande vår P2-kanal i behåll – kanske till glädje även för en del danskar?

I Berlingske Tidende finns mer att läsa om sammanslagningen och de diskussioner som den föranleder. Och här går det fortfarande att hitta den danska P2-kanalen.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Kultur. Bokmärk permalänken.

Ett svar till Dödsstöten för klassisk musik i dansk radio?

  1. Hans Edström skriver:

    Ett beslut om sammanslagningen är en åtgärd som saknar motstycke. Klåfingrigt och omoget på gränsen till amatörmässigt. Var finns idag den professionella programledeningen för DR P2 som tidigare kunnat ge ett allsidigt utbud både vad gäller klassisk musik och jazz?
    Hälsningar/Hans Edström från Viken i Skåne

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *