Efter karnevalerna…

Nu städas det i både Lund och Köpenhamn. Två stora och helt olika karnevaler är över. Den köpenhamnska karnevalen föddes 1982, och det var alltså för 28:e gången den nu gick av stapeln. Första gången det begav sig var temat ”gatan är scenen och du är gycklaren” – och det är sannolikt ett tema som  håller än.  Bilder från ”Søndagsparaden”, d.v.s. söndagens karnevalståg, finns här.  Under de år som gått har Köpenhamnskarnevalen dock alltmer fått karaktären av gigantisk världsmusikfestival.

Lundakarnevalen – ett genuint studentjippo i närmast oöverskådligt format – har en mer imponerande bakgrund. I bästa fall är den ca 160 år gammal! År 1849 ska glada lundastundenter, utklädda till bröllopsfölje, ha vandrat i väg till Lilla Råby för att fira vårens ankomst. Ända sedan 1860-talet har karnevalerna haft ett mer eller mindre sammanhängande tema (år 1863 var det t.ex. ”Grekiska thronens försäljning”!). Ett återkommande inslag i Lundakarnevalen är karnevalsfilmen, även den med mer än 100 år på nacken! År 1908 lät man sig förresten inspireras av en dansk film, Løvejagten. Den svenska titeln blev förstås Lejonjakten.

En verklig höjdpunkt på årets Lundakarneval var Cirkus Snitz, som bjöd på en genialisk föreställning byggd på klassisk musik i olika former (Mozart, Bizet, Musorgskij, Delibes, Orff, Whitacre m.m.) i kombination med skönsång, magi, akrobatik och jonglörskonst av klass.

Måste man vänta fyra år på en liknande upplevelse? Då får man kanske ta en tur över sundet nästa år. För i Köpenhamn är det karneval varje år!

Cirkus Snitz tackar för applåderna. Till höger en glad regissör, Rasmus Bååth.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Historia, Kultur, Kuriosa. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *