Se dokumentären om Kim Malthe-Bruun

Idag, den 4 maj, är det 65 år sedan tyskarna kapitulerade och äntligen gav upp sin ockupation av Danmark. Då hade Danmark varit ockuperat i fem år.

I Danmark firar man förstås, och då i synnerhet på de så kallade 4 Maj-kollegierna, berättar Berlingske Tidende. Ett ”kollegium” är ett studentboende, och på ett 4 Maj-kollegium bor de studenter som kan visa att någon av deras släktingar varit medlem av den danska motståndsrörelsen.

Det är också drygt 65 år sedan en ung dansk motståndsman, Kim Malthe-Bruun, avrättades av tyskarna, endast 21 år gammal. Han var förvisso inte den ende motståndsmannen som avrättades, men genom sina brev och dagboksanteckningar, som publicerades några år efter hans död, har han fått en särskild plats i historien. Hans avskedsbrev, som är en hyllning till livet, tål att läsas många gånger.

Nu finns en dansk dokumentärfilm om Kim Malthe-Bruun. Under maj månad kan man se den på DR:s hemsida. Klicka på länken, därefter på ”se dr.dk tv”. Klicka sedan på ”Programmer” och välj därefter ”Kim” i listan. (Fungerar åtminstone på Explorer.)

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Aktuellt, Historia. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *