Blir det bättre på andra sidan sundet?

Den här dagen började fel, fast det kändes rätt. Strålande sol, molnfri himmel, kyligt, men ändå en vårdag. Det är härligt att cykla.

På väg till jobbet… kort ärende i stan… och när jag håller på att låsa upp min cykel står han plötsligt där, ung, snygg, bruna ögon, försiktigt leende, men med en lätt darrning på rösten. Kan han få några kronor till frukost? Jag tittar på honom och undrar vad som föranleder frågan. Det är tufft säger han, socialen här i Lund ger inte mycket pengar, och han försöker få ihop till en frukost. Jag pratar lite med honom, försöker förstå varför han står där. Det är tidigt på dagen, och kanske är det därför han inte alls verkar påverkad av något? Eller lurar han mig på något sätt? Men man kan förstås vara både hemlös och arbetslös även om man är ung, till synes frisk och utan missbruksproblem. Allting syns inte på ytan…

Han funderar på att flytta till Köpenhamn. Där är socialen lite hyggligare, tror han, och framtiden kan se lite ljusare ut. ”Akta dig för Christiania”, säger jag. Han ler och skakar på huvudet. Ingen fara. Och jag tänker för mig själv att det är ett märkligt liv. Vi har alla våra olika referensramar, vår egen världsbild, våra egna förhoppningar och framtidsdrömmar. T.o.m. den som hamnat utanför systemet kan leka med tanken på de möjligheter som Öresundsregionen erbjuder. Kanske blir det bättre på andra sidan?

Tanken på honom stör mitt arbete under dagen. Vad behövde han mest? En macka eller en spark i ändan? Förmaning eller uppmuntran? Förmodligen vill han varken ha det ena eller det andra av mig. Och kanske är det i lika hög grad jag som vill ha något av honom. Insikt, mer kunskap, en förklaring.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *