Vad är då Linie 3?

Efter att Preben Kristensen och Linie 3 nämnts i mina senaste två inlägg, är det väl på tiden med ett klargörande. Danskarna behöver ingen presentation av Linie 3, men det gör dessvärre många svenskar.

I Sverige är Linje 3 (med J) ett begrepp som leder tankarna till kärnkraftsomröstningen 1980. I Danmark handlar Linie 3 om något helt annat (och mycket roligare), nämligen om Preben Kristensen, Anders Bircow och Thomas Eje i skön förening. Ett drygt halvår innan den svenska kärnkraftsomröstningen ägde rum bjöd de på sin första gemensamma show, och sedan dess har det rullat på – även om det nu är några år sedan de sist sågs på scenen tillsammans. I Danmark har de varit omåttligt populära och deras shower har dragit fulla hus. Alla tre är skickliga musiker, sångare, skådespelare och – inte minst – komiker.

Tyvärr har Linie 3 aldrig slagit igenom i Sverige – och det beror möjligtvis på att man behöver vara ganska insatt i danska förhållanden (och det danska språket) för att helt och hållet hänga med i gruppens parodier och sketcher. Musiken och sången kan dock alla uppskatta. Vill man träna på att skratta tillsammans med danskar kan man ju alltid titta på något av de många klippen på youtube.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Kultur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *