Karikatyr slår mot danska kungahuset

En ny karikatyrstrid kan vara under uppsegling i Danmark. Men den här gången är det inte Muhammed och hans efterlevande som kan känna sig kränkta, utan självaste drottningen och hennes familj. Drottning Margrethes 70-årsdag firas stort, och det är naturligtvis en nagel i ögat på dem som inte är förtjusta i monarkin som sådan. Mitt i firandet tar därför tre konstnärer (Jan Egesborg, Pia Bertelsen och Johannes Töws) saken i egna händer och genomför en symbolisk avlivning av hela kungafamiljen. På olika håll i Köpenhamn kan man idag se plakat med åtta gravstenar, var och en försedd med namn, födelse- och dödsår. Jyllandsposten visar karikatyren, och vi ser tydligt namnen: Margrethe, Henrik, Frederik, Mary, Joachim, Marie – och Christian och Isabella. De två sistnämnda, drottningens barnbarn, är födda 2005 och 2007. Upprörda läsarkommentarer har strömmat in, och många påpekar speciellt det groteska i att de två barnen också fått varsin gravsten i karikatyren.  Att konstnärerna har rätt att rita vad de vill, det är en sak, men det är ”oläckert” med döda barn, påpekar en. En läsare i Randers skriver att om kungahusets motståndare inte har bättre argument att komma med, lär danskarna få stå ut med sitt kungahus i ytterligare tusen år.

Datumet för ”avlivningen” är satt till den 1 maj – en tanke i sig. Arbetets internationella kampdag ska vara en uppgörelse med klassamhället, påpekar Jan Egesborg. Man får dock vara försiktig om man ska kritisera kungahuset, medger Pia Bertelsen – hon och Egesborg, som tillsammans utgör konstnärsduon Surrend, har nämligen gjort det förr. Reaktionerna har varit våldsamma, säger hon.

Själv frågar man sig naturligtvis var denna försiktighetsgräns går. Jyllandsposten bollar frågan vidare till sina läsare: Har konstnärsgruppen gått över strecket?

Själv föredrar jag förstås Preben Kristensens drottningkarikatyrer – dem kan man åtminstone skratta åt, oavsett om man är för eller mot monarkin.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Aktuellt, Kuriosa, Politik, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *