Drottning för sin hatt

Att den danska drottningen, Margrethe II, fyller 70 år en av de närmaste dagarna har möjligtvis undgått en och annan svensk. Danskarna däremot får blunda rejält för att missa nyheten. Det är en populär drottning som fyller år, och de danska tidningarna svämmar över av reportage om henne. Själv förefaller hon vara på gott humör, och hon ser framtiden an med tillförsikt. Hon tänker varken abdikera eller sluta röka, låter hon meddela.

Berlingske bjuder på ett urval av bildteman: Margrethe som barn, Margrethe och sporten, Margrethe och kärleken…

Själv föredrar jag slideshowen ”Margrethe og de spændende hatte”. Den för nämligen osökt tankarna till Preben Kristensens olika tolkningar av den danska drottningen i Linie 3. En Linie 3-show avslutas alltid av att drottning Margrethe gör entré, inte sällan i ett moln av rök – och alltid iförd en huvudbonad av oanade format.

Ett smakprov kommer här!

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Kuriosa. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *