Danskarna växer inte längre!

Under flera generationer har danskarna blivit allt längre. Bättre levnadsvillkor, inte minst när det gäller kosten, har gjort att de flesta blivit längre än sina föräldrar. Men nu verkar den utvecklingen ha stannat av. För tjugo år sedan var medellängden för unga danska män (i samband med mönstringen) 180,4 cm. Förra året var genomsnittet faktiskt något längre: 180,2 cm. Kanske har man helt enkelt nått ”taket”? Antropologen Pia Benneke konstaterar i Berlingske Tidende att det här är en allmän trend – det är inte bara är danskarna som slutat växa. Och kanske bör vi inte sträva efter att bli alltför långa. Tittar man på livslängd är det nämligen de medellånga som drar det längsta strået.

På bredden har vi däremot inte slutat växa, så tidningarna kan dra en lättnadens suck. Bantningstips kommer även fortsättningsvis att vara en säljande rubrik.

Är man intresserad av olika folkgruppers genomsnittliga längd, kan wikipedia-artikeln Human height möjligtvis vara av intresse. Och om siffrorna stämmer, så är svenskarna en liten aning längre än danskarna.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Kuriosa. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *