Gäckande blommor

Plötsligt är våren här, och Lund exploderar nästan av överfulla utecaféer, lätta vårkläder, påskliljor, glass och förälskade tonåringar. Gräsmattorna, som knappt blivit av med snön, är fulla av nyvakna studenter.

Det är bara några dagar sedan de första snödropparna och vintergäcken slog ut, och jag förstår att den här våren kan bli kort och intensiv.

Även i Danmark blommar vintergäcken, men den ser inte likadan ut som här. Tycker man att den liknar en svensk snödroppe, så har man helt rätt. Galanthus nivalis, den blomma vi kallar snödroppe, kallas faktiskt vintergæk på danska. Och den gula blomma som svenskarna kallar vintergäck, den kallas rätt och slätt erantis på danska. Eranthis hyemalis är blommans grekiska namn.

Förvirrande? Ja, minsann. Vårens första blommor gäckar inte bara vintern, de kan också lura skåningar och danskar. Kanske bäst att hålla sig till latinet och grekiskan, så att vi vet vad vi talar om!

Här finns en bild på svensk vintergäck och en på dansk vintergæk!

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Natur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *