Slutet för danskt vetemjöl?

I många år har jag undrat varför man inte kan baka svenska bullar med danska råvaror. Ofta har jag tänkt att det danska vetemjölet helt enkelt är malt på ett sätt som ska passa wienerbrödstillverkningen. Och wienerbröd är inte min specialitet. Över huvud taget är det lite lättare att hålla sig till de recept man är van vid, och därför brukar vi ta med både vetemjöl och margarin till Danmark om vi ska vara där någon längre tid. Likadant gör våra norska släktingar när de besöker Danmark.

Har Berlingske Tidende möjligtvis förklaringen? Här konstateras i en artikel att danskarna snart lär sluta odla vete. De höga miljökraven – man får t.ex. inte gödsla för mycket – leder till alltför dålig kvalitet på vetet. Det innehåller bland annat för lite protein. Och med för lite protein i degen blir brödet som en pannkaka. (Jag vet. Känner igen beskrivningen helt och hållet.)

Förr kunde danska lantbrukare förse danskarna med 70 procent av det vetemjöl som går åt i Danmark. Idag är det tvärtom. Cirka 70 procent av vetet hämtas i stället i utlandet, framför allt i Sverige och Tyskland. Ja, till och med ”långt ned i Tyskland”, enligt artikelförfattaren.

Jag kan se lastbilarna gå i skytteltrafik. Att minska på gödningen är säkert klokt. Men hur långt ska vetet fraktas? Risken finns att miljön drar det kortaste strået oavsett hur man gör.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Kuriosa, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *