Khat – en tragedi i många avseenden

Idag ägnar Dagens Nyheter ett helt uppslag åt khat – en drog som i stor omfattning smugglas in till Sverige vecka ut och vecka in, dag efter dag. Logistiken bakom khatsmugglingen är komplicerad och omfattande. Här talar vi nämligen inte om något litet vitt pulver som kan gömmas i svåråtkomliga och dolda skrymslen, utan om stora säckar i juteväv, fullpackade resväskor, flygplan som går fullastade från något land i östra Afrika till England eller Nederländerna, bilar som kör i skytteltrafik över Öresundsbron och ibland vidare upp genom Sverige. Inte sällan är Oslo slutdestinationen. Khat tar plats och är dessutom en färskvara, en narkotikagrönsak om man så vill, så transporten måste vara snabb och effektiv.

De mer eller mindre färska skotten och bladen av växten Catha edulis (khat) tuggas framför allt i Somalia, och därmed av somalier (män) i Sverige. Khat innehåller ett centralstimulerande ämne som har  likheter med amfetamin, och här i Sverige har man konstaterat att drogen håller på att spridas även utanför de somaliska kretsarna. De som tuggar khat blir med tiden allt mer passiviserade, och deras familjer drabbas i allmänhet hårt.  Att säga att khat har en förödande effekt för somalierna i Sverige och Danmark är inga överord.

I debatten glömmer man dock ofta en grupp för vilken denna smuggling också har en förödande effekt, nämligen de personer som ser till att drogen kommer in i Sverige via Öresundsbron. DN nämner dem som hastigast. ”Smugglarligorna rekryterar kurirer bland socialt och ekonomiskt utsatta unga män som bor i segregerade förorter i Köpenhamn, Malmö, Göteborg och Stockholm…” Jag har under årens lopp träffat på ett stort antal av dem, sett dem i ögonen, talat med dem, känt dem vid namn. Och jag blir alltid lika berörd. De jag har mött är danskar, vissa av dem med invandrarbakgrund (dock ej somalisk). Det är sant att merparten är killar, men under årens lopp har jag även träffat på många tjejer. Generellt sett är dessa smugglare väldigt unga. Vissa av dem är med nöd och näppe straffmyndiga.  I flera fall har de kommit ända från Århus eller andra mindre samhällen på Jylland. Gemensamt för de flesta är att de har någon form av sociala problem. Vissa har t.o.m. gett intryck av att ha lättare begåvningshandikapp. Gemensamt för flera av dem jag träffat är också att de förefaller vara väldigt lätta att lura, och att de får ytterst lite betalt för de risker de tar. Kanske är just den låga ersättningen en anledning till att endast en mindre del av smugglarna är äldre. I ett par fall som jag känner till är det dock sjukpensionärer i övre medelåldern som stått för smugglingen. De unga flickor som smugglar står ofta i en beroendeställning till en pojkvän högre upp i smugglarledet. Killarna uppger oftare att de ”hjälpt” en vän eller känt sig hotade. En del av dem missbrukar själva, dock ej khat.

Oavsett anledningen till att de smugglar, så är just dessa smugglare en oerhört svag grupp, och jag har många gånger upprörts över att det enbart är dessa personer som åker fast. Även om gränsen för grov narkotikasmuggling kan förefalla hög när det gäller khat (200 kg), är straffen kännbara för de unga. Straffen mäts i allmänhet ut efter en fast skala. X antal kilo khat ger Y antal månader (och ibland år). Det betyder för övrigt att flickorna (i den mån smugglingen sker med resväska på Öresundståg) kommer något lindrigare undan än pojkarna. De kan inte bära lika tungt…  Det händer dock att de får hjälp att lyfta väskan på och av tåget, och då får de kanske med sig lika mycket som killarna. (Det här är förstås ett problem i sig. Ska två personer som begår i princip identiska brott – samma smugglingsvara, samma resväg, båda bär så mycket de orkar – dömas olika?)

Khat är klassat som narkotika även i Danmark, men innehav och smuggling ger inte lika höga straff där som i Sverige. Ibland handlar det bara om böter. Khatsmugglingen har i allmänhet fått alldeles för lite uppmärksamhet på den danska sidan sundet. Berlingske Tidende har dock haft några artiklar om khatsmuggling på senare tid, och förhoppningen är att den danska regeringen tar tag i problemet. Inte bara för att smugglingen är en ren katastrof för somalier i Danmark och Sverige, eller för att den berikar en mängd ljusskygga individer, eller för att den bidrar till att finansiera terrornätverk. Utan också för att den är en tragedi för så många unga tjejer och killar, på båda sidorna sundet.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *