Världens kvinnor möts i Diamanten!

Den internationella kvinnodagen fyller 100 år i år. Och vad passar bättre än att fira den i Köpenhamn? Det var nämligen här, i samband med den socialistiska kongressen år 1910, som den internationella kvinnodagen föddes. Bakom initiativet stod den tyska feministen Clara Zetkin.

Måndagen den 8 mars blir det således en stor konferens i Den Sorte Diamant i Köpenhamn med deltagare från olika delar av världen. Bland dessa märks Nawal El-Saadawi, egyptisk läkare och kvinnoaktivist, Vigdis Finnbogadottir, tidigare isländsk president, Haifaa Al-Mansour, ung saudisk filminstruktör, Mithu Sanyal, tysk författare, Naomi Wolf, tidigare rådgivare till president Clinton, Jessica Valenti, amerikansk feministbloggare m.fl. Även Danmarks Suzanne Brøgger finns på plats.

Bakom arrangemanget står, förutom Den Sorte Diamant, KVINFO och Goethe-Institut Dänemark. För info om biljetter m.m. se Den Sorte Diamant.

Den Sorte Diamant är en del av Det Kongelige Bibliotek, vars övergripande tema för 2010 är Forestillinger om kvinder.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Kultur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *