Dansk bokhistoriker i Lund

I mitt förra inlägg skrev jag om antikvariat i Lund och Köpenhamn. Lund kan med rätta kallas ett svenskt bokhistoriskt centrum, eller rentav ett nordiskt sådant. Lunds Universitet är nämligen det enda universitetet i Norden som erbjuder självständig grundutbildning och forskarutbildning i bokhistoria. Bokhistorieämnet hör till Institutionen för Kulturvetenskaper.

Bok- och bibliotekshistoria, som ämnet egentligen kallas, omfattar handskriftshistoria, bibliografi, grafiska tekniker, tryckkultur, läsningens historia och mycket annat. Sedan hösten 2009 leds ämnet av en dansk, Henrik Horstbøll, med ett tidigare förflutet vid Det Kongelige Bibliotek i Köpenhamn. Det är inte första gången intresset för gamla böcker tar honom till Sverige. Redan 1993 var han gästforskare i Uppsala. Lund vann dock kampen om honom, och numera kan han alltså titulera sig professor i bok- och bibliotekshistoria. Att bokhistorieämnet fått en dansk professor betyder förhoppningsvis att det blir ännu mer samarbete över sundet. Det finns mycket att hämta på ”andra sidan”, där humaniora alltid stått högt i kurs .

Vill man läsa mer om professor Horstbøll och hans intresse för boktryckarkonsten, vanliga människors möjlighet att läsa böcker för flera hundra år sedan, små blå böcker o.s.v. kan man ladda ned en pdf med en presentation av de professorer som installerades vid Lunds Universitet i oktober 2009.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Kultur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *