Tufft för antikvariat på båda sidorna av sundet

För ett par år sedan flyttade Sveriges äldsta antikvariat, Akarps antikvariat, f.d. Sjöbloms Antikvariat (grundat 1867), från den lokal på Klostergatan i Lund där det legat sedan 30-talet. Verksamheten lades inte ned, men drivs nu från Gastelyckan, ett industriområde i Lunds utkant. Hyran på adressen i centrala Lund blev alltför hög, och ägaren, Pierre Dethorey, såg ingen annan utväg än att flytta. Det går fortfarande bra att besöka antikvariatet, men de flesta kunderna är idag nätbaserade. I lokalen på Klostergatan har de på-plats-byggda höga, svarta bokhyllorna plockats ned, och inom kort kommer det att säljas färdigmat där det en gång såldes gamla böcker. Att säga att ett kulturarv gått förlorat är ingen överdrift.

I Köpenhamn kämpar antikvariaten med liknande problem. Nu hotas Kaabers Antikvariat, Köpenhamns näst äldsta, av stängning efter mer än åtta decenniers verksamhet i den danska huvudstaden. Butiken har inte ändrat utseende sedan 40-talet, då man flyttade in i de nuvarande lokalerna. Ägarna vill gärna fortsätta sin verksamhet, men har helt enkelt inte råd. Förhoppningen är nu att man ska kunna hitta en intresserad köpare till den anrika verksamheten.

Samtidigt som det blir allt svårare för antikvariatsbutiker att gå runt, blomstrar handeln på nätet. Att snabbt och enkelt kunna söka en boktitel med hjälp av Internet är perfekt. Betalningen sker förstås också via nätet och snart ligger boken i brevlådan. Enkelt och behändigt, och ingenting vi vill vara utan. Men kan vi tänka oss att vara utan de gamla antikvariaten? Att inte kunna göra spontana fynd bland överlastade och ibland lutande gamla bokhyllor? Hitta ett och annat bokmärke eller gammalt frimärke instoppat bland boksidorna? Höra antikvariatsägaren berätta om hur det var förr, och om den bok man håller i sin hand?

Lund är fortfarande den stad i Sverige som har flest antikvariat i förhållande till folkmängden. Mitt i centrum ligger några pärlor som är väl värda ett besök. Likadant i Köpenhamn. Missa inte Latinerkvarteret. Där finns det en del att välja på.

Läs gärna mer här.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Kultur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *