Nytt paket åt danskarna

Politiken påminner oss idag om några välkända, och i viss mån kanske ökända, danska begrepp: kartoffelkuren, pinsepakken och forårspakken – samtliga benämningar på ekonomiska åtgärdsprogram som under de senaste årtiondena sett dagens ljus i Danmark. Kartoffelkuren (potatiskuren) lanserades hösten 1986 av dåvarande statsministern Poul Schlüter. Syftet var att få danskarna att spara mer och låna mindre. Tolv år senare, 1998, var det Poul Nyrup Rasmussens tur att dra åt svångremmen. Hans ”pinsepakke” skulle säkerställa en bättre balans i den danska ekonomin. Även Anders Fogh Rasmussen bjöd på ett och annat paket, och särskilt väl minns man ”forårspakken” (vårpaketet) 2004, vars uppgift var att stimulera dansk ekonomi.

Och nu är det dags igen, den här gången med Lars Løkke Rasmussen vid rodret. När andra länder faktiskt börjar se ljuset i tunneln, ser det mörkt ut för dansk ekonomi. Vad det nya åtgärdspaketet ska kallas är redan föremål för debatt. Socialistisk Folkepartis talesman i skattefrågor, Jesper Petersen, har sin åsikt klar. ”Isvinterpakken” är ett lämpligt namn i dessa frusna tider. Dessutom kommer det att bli isvinter i de danska kommunerna nästa år, när de måste spara 13,5 miljader danska kronor på skolor och äldreomsorg, påpekar Petersen. Andra förslag från SF är ”sultekuren” (svältkuren) och ”tarmskyllingen” (tarmsköljningen!). Politikens läsare har för övrigt en uppsjö av egna förslag; ”hyklerpakken”, ”tyvepakken” (tjuvpaketet), ”dummepakken” och ”farvelfærdspakken” är bara några exempel. Extra fyndigt är kanske ”Uløkkepakken”, med anspelning både på statsministerns namn och ”ulykke”.

Mer officiellt kallas dock regeringens ekonomiska plan helt enkelt ”konvergensprogrammet”. Syftet är nämligen primärt att uppfylla EU:s konvergenskrav. Dessa krav har förstås funnits länge, och det är därmed inte första gången som en dansk regering presenterar ett konvergensprogram. I det här fallet förefaller det dock bli ett ovanligt tufft sådant.

Den danska kronan har sjunkit i förhållande till den svenska. Snart blir det kanske svenskarnas tur att återgälda danskarnas besök, och bidra en aning till den danska återhämtningen?

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Ekonomi, Politik, Språk. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *