Ord och inga visor om Pia Kjærsgaard

Möjligtvis fick en hel del läsare av danska Politiken kaffet i vrångstrupen på lördagsmorgonen. Steen Hildebrandt, professor i organisations- och ledningsteori vid Handelshøjskolen, Aarhus Universitet, sågar nämligen Pia Kjærsgaard jäms med fotknölarna. ”Pia K. förpestar Danmark” är rubriken över hans långa debattartikel. Hildebrand ger Kjærsgaard och hennes partikamrater (Mogens Camre, Jesper Langballe, Søren Krarup m.fl.) skulden för att den danska politiska debatten under senare år blivit allt råare. Han talar om en ”förruttnelse” i Danmark, en ”human nedkylning”. Tonen har, menar han, blivit oanständig, språket hårt, retoriken ociviliserad, reaktionär och primitiv… och åsikter och attityder i det närmaste rasistiska.

Värst av allt  är dock att Kjærsgaard backas upp av regeringen. Ännu har inga gränser satts. ”Hur djupt kan vi sjunka?”, undrar Hildebrandt.

Det här är förstås en artikel som väcker starka känslor, det visar inte minst de hundratals läsarkommentarerna. Vissa håller fullständigt med Hildebrandt. ”Ett land med långt färre problem än andra har blivit ett av de mest intoleranta”, skriver någon. Många menar i stället att Hildebrandt är alltför naiv, har ett ”dimmigt” intellekt  (”tågehoved”) och inte inser vidden av de problem som finns i Danmark.

För några veckor sedan kunde vi följa en liknande diskussion. Det var efter Politikens artiklar om Carsten Jensen och Olof Palme-priset. Den gången fick även Sverige en känga i debatten.

Hela debattartikeln finns här.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *