Danskt självmål

Varför når inga fotbollsspelare med invandrarbakgrund det danska herrlandslaget? Det var ett av ämnena som igår avhandlades i det alltid intressanta debattprogrammet Deadline i DR2.

Att det finns gott om unga fotbollstalanger med invandrarbakgrund på lägre nivåer är ingen hemlighet. In i det danska landslaget tar de sig dock inte.

I debatten möttes Martin Gregersen – en ung dansk som forskar i ämnet – och den erfarne sportskribenten Joakim Jakobsen från Weekendavisen. Gregersen har kommit till en något förvånande slutsats i sina undersökningar: Det danska fotbollslandslaget har en gemensam kodex, normer och värderingar, som man måste anpassa sig till både på och utanför banan och det gör det svårt för ”minoritetskillar” att bli en del av laget. Det finns, konstaterade han (allt medan programmet växlade mellan studiobilder och helbilder av Zlatan), helt enkelt inte plats för egocentrerade individualister i den ”danska modellen”. Killar med invandrarbakgrund vill, enligt Gregersen, helst dribbla på egen hand!

Själv trodde jag i min enfald att diskussionen framför allt skulle handla om i vilken mån Pia Kjærsgaard och Dansk Folkeparti satt sin prägel även på idrottskulturen i Danmark, men debatten fick alltså en något oväntad vinkling.

Joakim Jakobsen avstod tyvärr från en allmän diskussion om synen på invandrare, men utgjorde ändå en hälsosam motvikt. Det spelar ingen roll, förklarade han, om man heter Hassan eller Martin eller varifrån man kommer. Vissa fungerar i lagspel, andra inte, och det oavsett etnisk bakgrund. Och främsta anledningen till att Zlatan inte finns i det danska fotbollslandslaget är att han råkade födas 30 km öster om Kastrup.

Vi får hoppas att Jakobsen har rätt. Har han det, dyker det nog ganska snart upp en och annan Zlatan även i dansk elitfotboll.

Läs eventuellt mer här eller här eller här.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Kultur, Politik, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *