Historisk dom i Glostrup

Att det skulle kunna bli långa straff för dubbelmordet i Herlev förra året visste vi redan. Fem killar från Stockholmsområdet dömdes idag till 20 års respektive livstids fängelse i en rättegång som är smått historisk. Det är första gången unga killar döms till så långa straff (två av dem var under 18 när morden begicks), och de döms bl.a. med hänvisning till den så kallade ”bandeparagrafen” (gängparagrafen). Morden anses vara ett led i en uppgörelse mellan två kriminella gäng i nordvästra Stockholm, Dödspatrullen och Shottaz. Folketinget skärpte år 2017 straffen för brott som begås i gängmiljö till det dubbla. Domen har redan överklagats.
Mer finns att läsa här. 

De fem killarna utvisas också på livstid från Danmark. Och möjligtvis blir de inte kvar i Danmark särskilt lång tid när det väl finns en lagakraftvunnen dom. Den som dömts till fängelse i Danmark kan få sitta av straffet i Sverige, om han eller hon är hemmahörande här. Se här (kap 2, § 5). 

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *