Bent Fabricius-Bjerre död

Jag vet inte hur många svenskar som känner till Bent Fabricius-Bjerre… men säkert är i alla fall att många har hört hans musik. Danska tv-serier har ju alltid varit populära i Sverige, och i den mån de inte visats i svensk tv så har vi som bor i Skåne kunnat följa dem via den danska. (Inte lika lätt numera, det ska medges.)

Bent Fabricius-Bjerre föddes 1924, och han kom att ägna sitt liv åt musik och komposition. Titelmusiken till Matador, liksom musik till Olsen-banden och Huset på Christianshavn är bara några exempel på vad han åstadkommit. Stor framgång hade han redan 1962 med sin Alley Cat.

Här spelar han själv sitt berömda intro till serien Matador:

 

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Aktuellt, Historia, Kultur, Musik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *