För få för att ta hand om födande kvinnor – både i Malmö och Köpenhamn

Kanske dags att börja skriva igen. Det är mycket som verkar gå åt fel håll i världen, och i vissa fall har vi felen och problemen nära inpå oss, t.ex. här i Sverige eller i Danmark.

De senaste veckorna har vi, bland annat i Sydsvenskan, kunnat läsa om krisen på förlossningsavdelningarna i södra Sverige – inte minst i Malmö. Där har ett stort antal barnmorskor bestämt sig för att sluta. De står inte längre ut med sina arbetstider, och de anser inte att de får gehör för sina krav. På radion häromdagen hörde jag en blivande mor säga att hon inte har lust att åka till Halmstad eller Köpenhamn och föda. Fullt förståeligt. En lång resa är väl det sista man vill ge sig ut på när man märker att barnet är på väg.

Men Köpenhamn? Är det ens någon idé att försöka? Flera artiklar i dagens Berlingske ger anledning till oro. Nu säger Morten Hedegaard, klinikchef på Rigshospitalets förlossningsavdelning (fødeafdeling) upp sig. Han vill inte mer. Han känner sig otillräcklig, och vill inte längre hålla på och hänvisa födande kvinnor till andra kliniker för att Rigshospitalet inte hinner med dem. Det här låter som något man hört förut. Och det är en trist historia.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *