Stormen Gorm

Kanske tänker någon att kvällens storm fått namnet Gorm för att den kommer att vara riktigt otrevlig. Det är i så fall feltänkt. Gorm är nämligen ett högst anständigt danskt namn. Danskarna vet överhuvudtaget inte vad vi menar när vi säger att någon ”gormar”. Och det är svårt att hitta ett verb med samma klang och betydelse på danska.

Nåja, Gorm. I första hand går tankarna till Gorm den Gamle, kung på 900-talet i Danmark, och far till Harald Blåtand. Ska man tro den lilla information som finns om Gorm den Gamle, var han inte att leka med, i synnerhet inte om man var kristen. Sonen Harald ska däremot ha haft en försonligare attityd mot den nya religionen – och kanske var han lite fredligare av sig i största allmänhet. Han ska ha varit bra på att förena olika grupper, eller få dem att sluta strida. Sant eller ej… så är det i alla fall tack vare detta som han fått ge namn åt Bluetooth-tekniken, vars uppgift ju är att underlätta kommunikation.

Gorm har aldrig varit ett särskilt vanligt namn, men det fick ett uppsving på 1800-talet, och förra året, 2014, fick enligt uppgift 24 danska barn detta namn. Faktiskt finns det ett antal svenskar som heter Gorm också – gissningsvis har dock en stor del av dem sitt ursprung i Danmark.

Just nu tilltar i alla fall Gorm i styrka utanför husknuten, och det är möjligt att han kommer att göra skäl för sitt namn i natt.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Aktuellt, Historia, Kultur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *