»Danmark er en lille plet på verdenskortet.«

Danmark är en liten fläck på världskartan, konstaterar den nye ordföranden för de danska universitetens rektorskollegium, Anders Bjarklev, i en intervju i Berlingske. Han är djupt bekymrad över att danska universitet och företag har alltför få utländska studenter och forskare. Samtidigt som danska politiker har ambitionen att det ska råda ”balans” mellan danska och utländska studenter (d.v.s. de internationella studenterna får inte bli alltför många) är de rädda för att de utländska studenterna ska kosta för mycket. Det gör de dock inte, visar undersökningar. De som stannar en kortare tid är kostnadsneutrala, medan de som läser in en master i Danmark är en ren vinst.

Anders Bjarklev oroar sig för att Danmark inte ska kunna locka till sig tillräckligt med kompetent folk i framtiden, och han påpekar att Danmark befinner sig i en konkurrenssituation, och att man kanske ska tänka lite på hur man uttrycker sig om ”de fremmede”. Vissa forskare, berättar han, säger upp sig efter kort tid, eftersom de inte gillar tonen i landet.

Och kanske, tänker jag, gillar de inte att alltid betraktas som ”fremmede”?

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Politik, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *