Varför inte söka asyl i Danmark?

Information.dk skildrar idag hur en syrisk familj tar sig genom Danmark till Sverige. Ett av barnen har ett brutet ben. Bitvis tar man sig fram genom Danmark till fots, och mannen tvingas lämna sina två väskor för att bära barnen. Den danske reportern undrar varför de  valde att inte stanna i Danmark och söka asyl där.

”Jag har barn, och jag vill gärna att de ska bo i ett humant samhälle”, svarar mannen.

Kanske har han redan nåtts av den skrämselkampanj som den danska regeringen inledde häromdagen. Med hjälp av stora annonser i bland annat libanesiska tidningar förkunnar regeringen att flyktingar inte är välkomna till Danmark, att bidragen har minskats till hälften och att familjesammanföring inte kan komma på fråga under det första året.

I ledaren i dagens Information.dk skräder man inte orden:

”Om en nations styrka ska bedömas efter förmågan att skydda de svagaste, måste man konstatera att Danmark för närvarande försvagas för varje dag som går. De historiska bilderna av händelserna i Europa gör att den danska regeringen nu tvingas fundera över en grundläggande fråga: Vad är det för form av humanism som Danmark för närvarande baserar sin politik på?”

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *