Flyktingfrågan i dansk och svensk press

Att man ser olika på flyktingpolitik och flyktingmottagande i Danmark och Sverige är ingen hemlighet. Men sällan har väl skillnaden varit så tydlig som nu. Det räcker med att klicka sig in på dagens Berlingske (b.dk) eller Politiken.dk å ena sidan, och Dagens Nyheter (dn.se) och Svenska dagbladet (svd.se) för att se skillnaden. De svenska tidningarna är fyllda med bilder och texter om flyktingkatastrofen. Man försöker förstå vad som händer, och man funderar på om fotot av den treårige Aylan Khurdi som drunknade med sin mamma och sin lillebror i Medelhavet ska bli en ögonöppnare för omvärlden. Det har fått global spridning, och det blir allt svårare att uttala sig svepande och förenklat om den katastrof som pågår just nu. Bredvid fotot på lille Aylan visar SVD den förtvivlade pappan, som nu mist allt.

Kanske avfärdas det som sensationsjournalistik i Danmark. Jag vet inte. Jag kan bara konstatera att där är det inte flyktingkatastrofen som toppar rubrikerna. Den finns dock med, men i en lite annorlunda tappning. Flyktingperspektivet undviker man. Berlingske har satt in en krönika som beskriver det hela som en kommande ragnarök. Nu gäller det för Danmark att stänga om sig, och bevara allt det goda som man byggt upp under lång tid. Danmark är sannolikt det bästa landet i världen att leva i, om man ska tolka författaren rätt. Och den homogena nationalstaten är garanten för fred. I både Politiken och Berlingske tar man också upp EU:s reaktioner, mötet mellan Merkel och Hollande, och risken för att det här blir Schengens slut. Danskarna slipper se bilder på drunknade barn. I stället kan de läsa hur Dansk Flygtningehjælps generalsekreterare Andreas Kamm, varnar för situationen. ”Det kan inte vara vår skyldighet att förstöra vårt eget samhälle.”

Samtidigt får man väl ge Politiken lite credit för att de varnar för återkomsten av ”de stærke nationalstater… med den indbyggede risiko for ekstremisme og konflikt”. Kanske något för Berlingskes krönikör att fundera över.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Politik, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *