Valentin bjuder på danska fastlagsbullar!

Valentin bjuder på danska fastlagsbullar!

Idag har danskarna anledning att fira dubbelt! I år sammanfaller nämligen Fastelavn och Valentins dag (eller Valentines dag!), som Alla hjärtans dag kallas på danska. I Danmark, precis som i Sverige, har firandet av Alla hjärtans dag vuxit sig allt större under senare år. Även om det är amerikanska traditioner vi låtit oss inspirera av, har firandet egentligen europeiska rötter. Redan på 400-talet lär man inom den katolska kyrkan i Frankrike ha firat ”den helige Valentinus”. Inte alla är odelat lyckliga över det nutida firandet, som många uppfattar framför allt som ett kommersiellt påfund. Och vem ska den olyckligt förälskade ge sina geléhjärtan till?

Firandet av fastelavn, eller fastlagsfirandet, har också gamla rötter, och till skillnad från Valentindagen är det djupt förankrat i det danska medvetandet. Firandet är förbundet med ett antal traditioner, varav den mest kända kanske är att ”slå katten ur tunnan” (slå katten af tønden). En gång i tiden lär det ha varit en riktig katt i tunnan, helst svart, men numera är tunnan fylld med godis. Det här är förstås en tradition som uppskattas av barnen. Den som lyckas slå botten ur tunnan blir Kattekonge, och den som slår ner den sista brädan blir drottning, Kattedronning. Och när man väl fått hål på tunnan (inte det lättaste) är det dags att äta fastelavnsboller (som inte liknar svenska semlor!). Fastlagsriset kommer också fram på fastelavn – men används först och främst för att väcka föräldrarna med! Barnen har mycket att göra under fastelavn. Förutom att slå katten ur tunnan ska de traditionsenligt ut och ”rasle”, d.v.s. gå från dörr och be om fastelavnsboller eller annat gott. ”Fastelavn er mit navn, boller vil jeg have”, sjunger de. ”Hvis jeg ingen boller får, så laver jeg ballade.” ”Ballad” betyder bråk. Det blir alltså lite hotfullt där på slutet.

Även i Skåne hittar vi en del fastelavnsfirare. Skåne och Danmark har ju som bekant hört ihop en gång i tiden. På Fredriksdal museer och trädgårdar i Helsingborg upprätthåller man den gamla traditionen att slå katten ur tunnan, och här kan man tävla om att bli ”kattakung” eller ”kattadrottning” den 26 februari.  Och på många håll, t.ex. i Lund, ordnar de danska modersmålslärarna firanden för de barn som har danska som modersmål

Vill man ha lite tips på hur man lämpligtvis firar både det ena och det andra, kan man besöka Housewife.dk, där man bland annat ger oroliga föräldrar en del råd om hur barnen ska kunna vara utklädda till prinsar, prinsessor och katter och allt möjligt annat utan att frysa ihjäl denna vintriga fastelavn! Här får man också veta hur man bakar fastelavnsboller. En del Alla hjärtansdag-tips finns också. Känns detta helt fel, kan man i stället roa sig med att läsa en artikel i danska Ekstrabladet. ”Fri os fra Valentins Dag!” (Låt oss slippa Alla hjärtans dag). Skribenten konstaterar att ”årets mest romantiska dag” är en välsignelse för blomsterhandlarna, men inte för ”nationens medlemmar”.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Kultur, Kuriosa. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *