Alkoholen och danskarna

Få frågor har väl varit så laddade som alkoholen och danskarna – eller alkoholen och svenskarna för den delen. ”Följ en full svensk till färjan”, var länge ett stående skämt på den danska sidan Öresund – åtminstone så länge som färjorna trafikerade sundet. Och säkert är det många danskar som under årens lopp skakat på huvudet åt alla svenskar som fyller sina bagageutrymmen med starkvaror. Så det är kanske svenskarna som dricker mest? Nej, inte om man ska tro statistiken. Det är faktiskt danskarna som leder. Fast kanske är en ändring på gång? För några decennier sedan, när svenska barnmorskor oroligt frågade gravida kvinnor om de drack (och faktiskt avrådde helt och hållet från alkohol under graviditeten) var det i princip fritt fram för danska kvinnor. Man värnade om friheten och vars och ens rätt att själv bestämma. Bara i ”Forbudssverige” hade man mage att lägga sig i privata frågor av det här slaget. Men nu låter det annorlunda i Danmark. Alkohol under graviditeten kan ge svåra skador på barnet, och därför kommer nu danska experter med ett förslag om att man ska kunna tvångsinlägga kvinnor som inte kan kontrollera sitt alkoholintag medan de väntar barn. Samtidigt visar undersökningar att danska föräldrar i allt högre grad tycker att ungdomar dricker för mycket – dock tror de i allmänhet att just deras egna barn dricker mindre än genomsnittet. Läs mer här.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *