Danska tonåringar löser Dankorts-problemet?

För den som vill shoppa i Danmark finns egentligen bara två alternativ: kontanter eller Dankort. Att handla med Dankortet är praktiskt; det accepteras överallt och är dessutom avgiftsfritt. I princip varenda dansk i vuxen ålder äger ett Dankort. Samtidigt som det fungerar smidigt för danskarna själva, har kortet blivit ett problem för utländska turister och gränsgångare. Det har nämligen i princip en monopolställning i Danmark. Oftast accepterar handlarna bara Dankortet – eller kontanter – och åtskilliga svenskar har därför fått vandra snopna och tomhänta ut ur danska butiker. För att få ett Dankort måste man ha ett danskt CPR-nummer, motsvarande svenskarnas personnummer, och ansökan måste göras i Danmark. Det är inte omöjligt att ordna ett CPR-nummer (det blir då ett fiktivt sådant), men det kan bara kopplas till ett danskt konto, och ett sådant är inte avgiftsfritt. Därför är det framför allt svenskar som arbetar i Danmark som skaffar sig ett Dankort.

På den svenska sidan sundet har man i många år hoppats på en lösning på problemet (eller ”gränshindret”, som det också kallats) och därför är det säkert många som gläder sig åt nyheten att allt fler danska handlare nu börjat acceptera internationella betalkort. Dock inte i första hand för att tillfredsställa svenskarna (och den svenska regeringen), utan för att danska tonåringar i allt större utsträckning skaffar sig betalkort, och då är det någon form av internationellt bankkort som gäller. För att få ett Dankort måste man nämligen ha fyllt 18 år. Ungdomarna är en viktig kundgrupp, och handeln har bara att anpassa sig. Tidningen Politiken berättar att ungdomskort som Visa Electron, Maestro och MasterCard Cash ”stormar fram”. Det blir alltså de danska tonåringarna som löser det problem som turister och affärsmän kämpat med i åratal, konstaterar tidningen.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Gränsgångarfrågor, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *