Allt svårare att studera i Danmark

Den danska regeringen satsar allt mindre pengar på högre utbildning och det är i första hand masterutbildningarna (= ”kandidatuddannelsen” på danska) som tar stryk. ”Universiteten ska inte utbilda till arbetslöshet”, är huvudargumentet. Frågan är om konsekvenserna blir de tänkta. Från universitetshåll konstaterar man att man är skyldig att tillhandahålla masterutbildningar för dem som är inne i utbildningssystemet, och då blir lösningen i första hand att minska antalet studerande från andra länder. Kanske en tanke som är i linje med den danska politiken gentemot ”fremmede” i övrigt, så varför inte?

Själv tittar jag rätt förtjust på foton från andra sidan Atlanten. Sonen, som njuter av sin vistelse vid Harvard den här terminen, syns på ledig tid vandra runt i White Mountains tillsammans med nya vänner som han hittat vid universitet – och de kommer från hela världen. Jag gläds med honom. Det är spännande att upptäcka en ny värld tillsammans med nyfunna bekantskaper från all världens hörn. Samtidigt inser jag också betydelsen av det nätverk som han håller på att skapa – och givetvis det nätverk som det världsberömda universitetet skapar för egen del.

Hur det ska gå med de danska nätverken i framtiden kan man ju fundera på. Vi vet själva, av egen erfarenhet, att de svenska avgifterna för utländska studerande riskerade, och kanske fortfarande riskerar, att bli en hämsko för svensk forskning. Glädjande nog kan vi dock notera en ökad tillströmning av utländska studerande igen. Det handlar om något som inget universitet med självbevarelsedrift borde vilja vara utan.

Läs mer här.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Politik, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *