Vem tar debatten?

Som sagt, det går snart inte att läsa vissa tidningar i Danmark. Debatten är allt annat än nyanserad, och skräcken för att Danmark ska bli som Sverige är på många håll stor. Så vad är det de är rädda för? Låt mig ta ett alldeles färskt citat från en debatt knuten till en artikel i Berlingske:

”Blot se hvad der foregår i Sverige hvor tusinder af skoler, børnehaver, huse og biler er blevet brændt af, og hvor tusindvis af svenske kvinder er blevet overfaldet og voldtaget.” (Preben Jensen)

Om hälften av det han sa var sant, skulle jag ha viss förståelse för den danska Sverige-skräcken. Var kommer alla dessa ”fakta” från?

I ett p.s. utgjuter sig sedan samme Preben (lite oväntat)  över allt elände han ser omkring sig i Danmark i form av nedlagda (inte nedbrända) skolor mm: ”Den sociale og menneskelige elendighed vokser jo også i Danmark, og velfærden nedskæres dramatisk eller afskaffes flere og flere steder. I Jylland, på Fyn og Sjælland er der nu flere byer som mister eller lige har mistet både skolen, hospitalet, skadestuen, Falck-ambulancerne, brandværnet og det psykiatriske sygehus. Og i København er en velfungerende lægevagt sparet væk og afløst at en skandaløs ordning, der allerede har kostet flere patienter livet.” Allt går åt fel håll i Danmark, enligt Preben, och i värsta fall vill de danska politikerna göra livet surt för medborgarna, så att det hela går i ”grekisk/svensk” riktning.

Kan någon bjuda hit Preben ett tag? Det låter som att han är i behov av lite friskare luft, nya perspektiv och omgivningar, men också lite lugn och ro. Det går ju lite bättre med ekonomin i Sverige än i Danmark, och kanske kan det inverka positivt på hans nerver.

Prebens utgjutelser är en reaktion på ett blogginlägg av Berlingskes Mads Kastrup.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Politik, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *