Det går inte att isolera sig

Danmark är ingen ö, i alla fall inte i symbolisk bemärkelse. Det går inte att isolera sig helt från omvärlden. Hur mycket man från danskt håll än önskar att det skulle vara möjligt att helt och hållet stänga dörrarna för flyktingar, så är man tvungen att hantera frågan i alla fall. Det senaste förslaget, med DF som avsändare och övriga partier, utom Enhedslisten, som försiktiga påhejare, är att danskarna ska öppna egna flyktingläger i afrikanska stater eller i närheten av Syrien, allt för att slippa ta emot flyktingarna på hemmaplan. Vem vet, DF:s politik genomförs sakta men säkert sedan många år tillbaka, och kanske lyckas man även på den här fronten, även om jag för ögonblicket har svårt att tro det.

Att Danmark är en del av världen fick LEGO nyligen erfara. För att sätta dit Shell (som borrar efter olja i Arktis), valde Greenpeace att ta omvägen via just LEGO. Det danska flaggskeppet har under flera decennier haft ett nära samarbete med Shell, men nu är det slut med det, efter att Greenpeace fått en miljon konsumenter att skriva på protestlistor mot samarbetet. I dansk press beskrivs det rentav som en gisslansituation, där LEGO till slut inte hade något val. Ett hårt slag för Shell, sägs det, och kanske även för LEGO. Men kanske bra för vår globala miljö? På den här punkten är dock Shell och Greenpeace inte är överens, och vad LEGO tycker i frågan spelar nog ingen roll alls.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Politik, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *