Dan Parks i Danmark

Konstnären Dan Parks ställer ut i Danmark. I Sverige har han flera gånger dömts för hets mot folkgrupp, och från konstgallerierna är han i princip portad.

Det som inte går för sig i Sverige går alltså för sig på andra sidan sundet. Bakom arrangemanget ligger det danska Trykkefrihedsselskabet. I Danmark får han alltså symbolisera yttrandefriheten (det är högre i tak i Danmark än i ett inskränkt Sverige, är väl sällskapets tanke, antar jag). Tidigare försökte sig Radio24Syv på samma sak, men den gången gick utställningsprojektet i graven. Där lär väl syftet tveklöst ha varit just att provocera Sverige och svenskarna (vilket ju är en uttalad ambition från nämnda radiokanals sida).

Om allt detta kan man ha många åsikter. Någon förvåning över att danskarna satsar på Parks är dock svårt att känna. Det var väl snarare förutsägbart.

Läs mer här.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Politik, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *