Jensen mot Jensen

I Danmark väcker en dom i Højsteret (högsta domstolen) starka känslor just nu. Det handlar om den välkända kedjan Jensen’s Bøfhus som nu vunnit kampen om namnet Jensen. Förlorare är Jensen’s fiskerestaurant. Jacob Jensen har drivit sin fiskrestaurang i tretton år, men nu tvingas han byta namn. Danskarna är rasande och diverse kampanjer mot Jensen’s Bøfhus har startat på nätet. På företagets egen facebooksida kan man läsa hur enskilda personer deklarerar att de inte tänker äta på restaurangen mer. Lagar och juridiska spetsfundigheter bryr man sig inte så mycket om, konstaterar en skribent. Nej, det handlar om sunt förnuft. Ska man inte få använda sitt eget efternamn i sitt företag? Ska alla som driver ett företag med Jensen i namnet behöva byta namn? (Jensen är för övrigt det vanligaste efternamnet i Danmark). Här kan man se de två ägarna, Palle Jensen (Bøfhuset) och Jacob Jensen (fiskrestaurangen) debattera mot varandra i dansk TV. Och det är här någonstans som man inser att ingenting i denna värld är alldeles svart och vitt. Palle Jensen konstaterar att de aldrig haft något emot en enskild Jensen’s fiskerestaurant i en liten dansk stad. Men även Jensen’s fiskerestaurant är numera en kedja av restauranger, i alla fall enligt vad Palle Jensen påstår. Jacob Jensen driver nämligen numera tre Jensen’s fiskerestaurant i Danmark.

Tja, tre är väl en västanfläkt mot de närmare femtio restauranger som konkurrenten, Jensen’s Bøfhus, driver. Fast även Palle Jensen har en gång i tiden startat med en enda restaurang, så visst skulle det kunna vara så att även fiskkedjan växer. Och med domen i Højsteret har kanske sannolikheten för det ökat. Jacob Jensen, som den lille mannen, har ett starkt folkligt stöd mot Palle Jensen, den store mannen. Åtminstone under en tid framöver kan man tänka sig att det blir allt tommare i biffhuset, medan fiskrestaurangen behöver utöka.

Själv tycker jag att Højsteret kunde ha påpekat för både Palle och Jacob att apostrofen ska bort. ”Jensens” borde det stå, varken mer eller mindre, på ren danska.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Kuriosa, Samhällsfrågor, Språk. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *