Nyfiken på Danmark och danskarna?

Idag offentliggörs ny statistik om danskarna. Rapporten ”Danmark i tal” (Danmark i siffror) kan laddas ned gratis från nätet här. Den bjuder på en massa Danmarksstatistik. Att Danmark är ett litet land visste vi redan, men här får vi det svart på vitt. Sverige är tio gånger större än Danmark, som har en yta på 43 098 km². Precis som Sverige har Danmark en lång kustlinje, hela 7 314 meter, vilket motsvarar nästan 1,5 meter per invånare. Att det finns ett stort antal danska öar vet vi också, och de flesta svenskar kan säkert nämna några. Men sannolikt inte alla de 407 öarna.

De 5,51 miljoner danskarna utgör 0,8 procent av världens befolkning, vilket innebär att deras antal krympt i förhållande till omvärlden. Samtidigt blir de faktiskt fler och fler. Fortfarande föds alltför få barn, men invandringen överstiger utvandringen en aning, och det föds fler danskar än det dör, och därför växer befolkningen. Danskarna gifter sig dock allt senare – männen är 35 och kvinnorna 32 – och förstföderskorna blir allt äldre (för närvarande 29 år i genomsnitt).  Medellivslängden ökar, och det beror kanske på att danskarna lever lite sundare nu än för. Man röker mindre, dricker mindre och äter inte lika fet mat som förr, allt enligt rapporten.

Ja, här finns mycket att hämta för den som gillar statistik eller är intresserad av Danmark i allmänhet. Siffror om arbetsmarknad, kriminalitet, jordbruket, utrikeshandel, inkomster o.s.v.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Aktuellt, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *