Miljöpartiet och Feministiskt initiativ – mediernas favoriter

Media favoriserar generellt Miljöpartiet och Feministiskt Initiativ – och missgynnar Moderaterna. Det konstaterar TNS-SIFO i en rapport om hur de olika politiska partierna lyfts fram/gynnas/missgynnas i media. Resultatet presenterades häromkvällen i SVT: nyhetssändning. (Läs här.) SVT:s Rapport hör, för övrigt, till det fåtal nyhetskanaler som faktiskt lyckas bjuda på en förhållandevis neutral rapportering om de politiska partierna, enligt TNS-SIFO:s undersökning. I andra diket hamnar aningen oväntat Svenska Dagbladet, som är den tidning som allra tydligast favoriserar just MP och FI.

Under de senaste månaderna har moderaterna fått stå ut med omfattande negativ publicitet, och nu får de allt sämre resultat i opinionsmätningarna. En naturlig följd av medierapporteringen, om man ska tro medieforskaren Jesper Strömbäck. Han påpekar att medieforskningen visar att ”mediernas bevakning får effekter”, och att journalisterna lurar sig själva när de tror (eller säger) att de bara återspeglar verkligheten. Strömbäck menar tvärtom att ”medierna har ett stort ansvar, de bidrar till att forma snarare än att spegla, valresultat”.

Blir man förvånad? Tja, kanske över Svenska Dagbladets roll när det gäller att lyfta fram MP och FI, men i det stora hela: nej, dessvärre. All nyhetsrapportering är selektiv, vilket i sig inte är särskilt underligt. Så mycket händer runtom oss och i världen i stort, varenda ögonblick, och det är endast ett fåtal nyheter som når oss via tidningar, TV och radio. Någon väljer ut vad vi ska få läsa om, någon skriver om ämnet i fråga, någon försöker få in så mycket som möjligt på litet utrymme. Det blir som det blir, ibland. Men man skulle förstås önska att varje redaktion hade något slags övergripande koll – ÖVERBLICK; har vi täckt in hela bredden? Rapporterar vi så neutralt och förutsättningslöst som möjligt? Men det har man väl varken tid eller pengar till.

Att den politiska rapporteringen alltför ofta färgas av skribenternas egna övertygelser, snarare än tidningens politiska färg, är förstås möjligt. Men framför allt är det kanske så att journalisterna , kanske omedvetet, både skapar och hänger på trender, snarare än rapporterar förutsättningslöst.

Nu väntar jag spänt på att någon av de stora tidningarna ska välja att rapportera om TNS-SIFO:s undersökning. OK, det har varit helg. Ingen har haft tid, än så länge. Eller? Det skulle annars vara intressant med lite självrannsakan. Hittills har jag i stort sett bara hittat kommentarer på Flashback och Avpixlat. Där saknas sällan tid och energi.

Hos de stora mediehusen verkar man alltså, än så länge, ligga lågt med egengranskningen. Men det kommer kanske. I väntan på det kan vi i alla fall konstatera att SvD igår kom med en artikel som kanske, åtminstone för ett ögonblick, ändrar på slagsidan i den politiska rapporteringen. Man presenterade nämligen en egen undersökning som visar att det är mer jämställt i moderatledda än S-ledda kommuner.

Grafisk översikt över TNS-SIFO:s undersökningsresultat hittar man här. Undersökningen som helhet finns här.

Samtliga citat ovan är hämtade från SVT.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Politik, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *