Bo i sommarstugan på vintern? Inte i Danmark

Forbudssverige säger danskarna ibland lite retsamt, och jag brukar kontra med att danskarna har minst lika många förbud som svenskarna. Enda skillnaden är att de danska förbuden är dummare. I alla fall ibland. Ett exempel är förbudet mot att övernatta (annat än mycket kortvarigt) i en sommarstuga på vintern. För danskarna är det en självklarhet att man inte får. För svenskarna är det tvärtom. Vi bestämmer själva om och när vi har lust att övernatta, eller för den delen bo, i våra sommarstugor.

De danska reglerna är lika tydliga som obegripliga: Från den 1 oktober till och med den 31 mars får man inte bo i sin sommarstuga. Danska sommarhus är till för att användas på sommaren, inget annat. Undantag görs för följande grupper: Personer över 65, folkpensionärer, förtidspensionärer och så kallade ”efterlönsmottagare” – om de har ägt sina sommarhus minst åtta år. Enstaka nätter kan kommunerna acceptera, men inget längre boende. Så det så.

Mer info får man via samhällsnyttiga tjänsten borger.dk!

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Kuriosa, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *