Svart som sol

Nyss var jag ute och vandrade i det vackra vädret. Bländande sol, klarblå himmel och gnistrande snö. Kan en vinterdag bli bättre än så? Och där, mitt framför mig på stigen, upptäckte jag en koltrast. Den satt där alldeles stilla, vände huvudet försiktigt mot mig och frågade om jag hade något att bjuda på. Helt säker är jag i och för sig inte, för den sa ingenting. Den bara satt där helt stilla, kolsvart mot den vita snön. Men den tittade som sagt på mig, och något ville den väl?

Hemma i trädgården har vi ett eget koltrastpar. De är, om jag förstått saken rätt, gifta sedan flera år tillbaka och de bor alltså i vår trädgård. Nu har de problem. De letar sig ända in till husväggen, där snötäcket tar slut, för att se om det möjligtvis finns något att äta där. Det gör det knappast. Så nu har vi gjort en överenskommelse med dem. Vi hjälper dem att klara den här tuffa vintern – ställer ut något ätbart till dem varje dag – och i gengäld kommer de att sjunga för oss från vårt hustak, så snart kvällarna blir milda och ljusa.

Sällan har en fågel gjort mer skäl för sitt namn än den jag såg idag – och då tänker jag förstås på koltrastens danska namn: Solsort. Sol och svart. Svart mot bländvit, solgnistrande snö. Det danska namnet är egentligen betydligt vackrare än det svenska. Och att ”sol” i solsort sannolikt inte har ett enda dugg med solen att göra spelar kanske mindre roll. ”Sol” lär vara en gammalnordisk beteckning för en gråsvart nyans. Samma ”sol” hittar vi för övrigt i danskans ord för svarta vinbär; solbær – också det ett vackert ord tycker jag.

Vill man veta mer om ”sol” kan man, om man vill, lyssna på det danska ”Sprogminuttet”. Och vill man träffa koltrastar är det bara att gå ut och vandra i det skånska landskapet. Eller, för den del, det danska.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Kuriosa, Natur, Språk. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *