Om nationella minoriteter

Läser en artikel i DN av Dilsa Demirbag-Sten, och som alltid är det intressant läsning. Den här gången funderar hon på vad som krävs för att en liten flicka med invandrarbakgrund ska känna sig svensk. I artikeln kommer hon bland annat in på våra nationella minoriteter i Sverige, och hon funderar på om det verkligen måste ta flera hundra år att bli svensk. Hon skriver  ”Samer, romer och judar är lagstadgade minoriteter. Oavsett om de emigrerat till Sverige under sin livstid eller har en morfarsfar som en gång i tiden valde att bosätta sig här i landet.” Och hon funderar på om systemet med nationella minoriteter förstärker känslan av att inte vara svensk.

Det föranleder följande reflektion:

Det som karakteriserar våra nationella minoriteter är inte att de är invandrade. Av våra fem så kallade minoriteter har tre funnits här i mycket lång tid, nämligen samerna, tornedalingarna och sverigefinländarna. (I vissa fall säkert längre än den ”svenska” befolkningen i övrigt).  Judar och romer har levt i Sverige i flera hundra år.

De territoriella språken samiska, meänkieli och finska har ett något starkare skydd än jiddisch och romani chib, och ska kunna användas i kontakten med myndigheter. Tanken bakom ”nationella minoriteter” och ”minoritetsspråk” är alltså inte att peka ut vissa grupper som icke-svenskar, utan snarare att värna om deras rättigheter, kultur, språk och historia. Om systemet med minoritetsgrupper och minoritetsspråk får den effekten att grupperna ifråga upplevs/upplever sig själva som icke-svenska, så är ju tanken bakom systemet förfelad. Och om det är så att någon tror att samer och tornedalingar är invandrare i Sverige, så har det gått helt snett med informationen.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Kultur, Samhällsfrågor, Språk. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *