Nykterist – trist?

Man blir inte särskilt populär i Danmark om man tackar nej till alkohol.  (Se artikel i Berlingske). Att danskarna hör till dem som dricker mest alkohol överhuvudtaget är väl känt. Att de är tämligen intoleranta mot dem som inte vill dricka är kanske mindre känt. Den som säger nej tack till alkohol uppfattas lätt som en tråkmåns; en som helt enkelt drar ned stämningen. Hela 94 procent av danskarna, åtminstone enligt artikeln,  anser dock att det är OK att tacka nej om man ska köra bil. Något färre (88 procent) tycker att en graviditet duger som skäl för att nobba starkdrycker.

Själv är jag ett levande bevis på att undersökningsresultaten stämmer. Jag har faktiskt varit med om att bli NEKAD alkoholfritt alternativ på en bröllopsfest i Danmark, detta trots pågående graviditet och trots att jag skulle köra bil efter festen. Ett kvarts sekel har dock förflutit sedan händelsen ägde rum, och jag trodde kanske att man hade blivit en aning klokare på andra sidan sundet. Och det kanske man har. Vem vet. För det var kanske fler än sex procent av danskarna som tyckte det var OK att dricka och köra den gången?

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Kultur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *