Lykke Leths mardröm?

Alla som följt den danska TV-serien Lykke vet att det mesta, åtminstone på ytan, kretsar runt den stora frågan: ska Sanafortis stresspiller godkännas eller inte? Företaget, där Lykke är anställd, har satsat allt på sin nya mirakelmedicin och är helt beroende av att den får ett internationellt godkännande, och in i det sista ser det mörkt ut.

Sanafortis har förstås sin motsvarighet i levande livet. Läkemedelsföretaget Novo Nordisk är ett av de danska flaggskeppen, och när nyheten tidigare idag kom att amerikanska myndigheter underkänner företagets nya insulin störtdök aktien. Och det är inte bara insulinet som vållar problem. Fler läkemedel väntar på godkännande och läget är osäkert.

Om Novo Nordisk  har sin egen Johannes Dam återstår att se. Helt säkert är att företagets VD,  Lars Rebien Sørensen, är ute i blåsväder just nu. Han har mer att grubbla över än bara läkemedelsgodkännanden, t.ex. trubbel med skattemyndigheterna.

För Sanafortis slutar det lyckligt. Gissningsvis rider Novo Nordisk ut stormen också. Det är bara frågan om när och hur.

Om admin

Bloggen med ett svensk-danskt perspektiv! I början av 2010 gav vi på Öresunds Översättningsbyrå varandra ett nyårslöfte: att starta en blogg som bjuder på smått och gott från båda sidorna av Öresund. Det kan handla om dagsaktuella händelser, om kuriosa, skillnader och likheter mellan danskt och svenskt m.m. Har du tips och idéer får du gärna skriva till oss på info@oresunds.dk.
Det här inlägget postades i Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *